onsdag 11 januari 2012

Ship to Gaza - Del 2

Om jag var förvånad tidigare så är det inget mot var jag är nu...

Mer om detta skrev jag förra veckan

Jag var övertygad om att det endast var den rödgröna majoriteten som skulle ställa sig bakom motionen om Ship to Gaza.

Men icke...

Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Tullingepartiet ställdes sig alla bakom motionen.

Förstår de inte att Ship to Gaza framförallt är en politisk rörelse som har som mål att bryta den Israeliska blockaden av Gazaremsan? Om det bara hade handlat om bistånd finns det många andra organisationer utan bakomliggande agendor som man kan använda sig av.

Förstår de vidare inte att genom detta så tar Botkyrka Kommun ett aktivt ställningstagande i Mellanösternkonflikten? Som att vi skulle ha komptens att kunna göra det. Utrikespolitik är ingen kommunal angelägenhet...
Se nedan Folkpartiets avslagsyrkande:
Svar på motion – Humanitär hjälp till Gazas folk (V)Förslag till beslut
Motionen avslås
Motivering

Den rödgröna majoriteten i Botkyrka kommun vill skicka inventarier och annat som blir över vid kommunala renoveringar till Gazaremsan. Det är förvånande. Vi motsätter oss detta.


Det finns två grundläggande skäl.


För det första är standarden på utrustning och inventarier generellt i kommunens verksamheter inte så hög att väl fungerande utrustning, så väl fungerande att det kan anses befogat att transporteras långa sträckor till höga kostnader, kan utrangeras. Och sådan utrustning som inte kan finna annan användning i kommunens verksamheter bör kunna skänkas/säljas billigt till mottagare utan transportkostnader. För det är väl inte rent skräp man avser transportera?

För det andra är utrikespolitik inte en kommunal fråga. Det är inte rimligt att Botkyrka kommun tar ställning för att stödja Hamas.

Det finns många organisationer som idkar biståndsverksamhet i Sverige. Det är bra och viktigt. Att skicka pengar eller varor via till exempel Röda Korset, Rädda Barnen eller Action Aid innebär att pengarna kommer behövande till del, såväl vid naturkatastrofer, konflikter som för långsiktig utveckling. Att skicka varor till Gazaremsan är något annat. Området styrs med järnhand av Hamas, en väpnad milis som Sverige och EU har satt upp på listan över terroristorganisationer. Hamas främsta bidrag till eftervärlden är mängder av självmordsattacker och raketbeskjutning i tusental mot civila samhällen i Israel. Palestinierna som lever på Gazaremsan förtrycks av Hamas. Det kan inte opponera sig och har inte några politiska alternativ.

Vi anser således att långa transporter av utrangerad kommunal utrustning är ett i sig dåligt förslag och att kommunen inte bör ta ställning för att stödja Hamas.


3 kommentarer:

 1. Mats Einarsson (V)23 januari 2012 09:57

  Men FP får i alla fall stöd av Sverigedemokraterna...

  SvaraRadera
 2. Mats: Jag trodde du höll en högre intellektuell nivå än guilt by association - men uppenbarligen inte. Tråkigt.

  SvaraRadera
 3. Intellektuell nivå? Detta kan kommunisterna inte ens stava till...

  SvaraRadera