måndag 16 april 2012

Information och Desinformation


ABC hade ett inslag om eventuell kommundelning av Botkyrka. Både Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren och Tullingepartiets ordförande Klas Bovin var intevjuade.

När det gäller Katarina Berggren så fortsätter hon på sin inslagna linje med att dissa en framtida folkomröstning genom att kalla den falsk marknadsförning, att lura medborgarna m.m.

Hon har nu kallat folkomröstning för:
  • Låtsasdemokrati
  • Falsk marknadsföring
  • Att lura medborgarna

Sedan gällande Tullingepartiet så hävdar Klas Bovin att ekonomi inte varit någon viktig aspekt för de som vill separara Tullinge från övriga Botkyrka. Det är dock inte sant. Jag har vid flera tillfällen hört företrädare från Tullingepartiet lova att skatten i Tullinge kommer att sänkas om bara Tullinge blir egen kommun. Jag tror att många fler Tullingebor kan bekräfta det också.

När Tullingepartiet var i Riksten för information så Twittrade jag följande:


 I tillägg till det sa Bertil Rolf från Tullingepartiet roll att det snarare skulle bli tal om skattesänkningar än att skatten skulle vara kvar på samma nivå.Sedan vill jag stark vända mig mot uppgiften att kommunalskatten skulle behövas höjas med en krona vid en eventuell delning.

Det står ingenstans i rapporten från SKL om en sådan sak. Det finns en skrivning om att man skulle förlora 17 MSEK vid en delning av kommunerna. Av Botkyrka Kommuns totala budget är detta mindre än 0,5%. En skattehöjning på 1 kr innebär en skattehöjning på ca 5%. Skatten till kommunen idag är på 20,13 kronor. En höjning till 21,13 skulle alltså innebär en skattehöjning på 4,96%.

Jag får inte ihop hur en intäktsminskning med 0,5% skulle behöva en kompensation genom en skattehöjning på 5%.

Och om det hade varit en realitet så skulle det vara ett rent tjänstefel av SKL att inte skriva det i rapporten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar