onsdag 4 april 2012

Missed opportunity - this time.

Omröstningen i kommunfullmäktige slutade med nej till folkomöstning om kommundelning med 32-28.

Tyvärr gick både Kristdemokraterna och Botkyrkapartiet samman med Socialdemokraterna och vänsterpartiet i att inte låta medborgarna rösta om detta.

Kristdemokraterna valde att gå mot sitt eget principprogram där de både stöder kommundelningar och lokala folkomröstningar genom att rösta nej till folkomröstning. Uppenbarligen tyckte Kristdemokraterna i Botkyrka att argumenten för att inte hålla en folkomröstning i frågan var viktigare än att följa sitt eget principprogram. Jag beklagar den inställningen.

När det gäller Botkyrkapartiet så är de enligt sitt lokala program för lokala folkomröstningar som de till och med vill vara beslutande. Men i detta fallet sade man alltså nej med de extremt konstiga motiveringen att:

Då vi för närvarande ser en djup global ekonomisk kris som drabbar många länder i Europa får vi räkna med att denna även kommer att påverka Sverige och vår kommun, vilket bör tas med i de fortsatta diskussionerna om Botkyrka som en kommun.


Vi i BP kan inte ställa oss bakom en delning av kommunen då det skulle uppstå osäkerhet i arbetet med en hållbar utveckling av Botkyrka.

Vi anser att för kommunens invånare är det ekonomiskt mest gynnsamt med en sammanhållen kommun och mot den bakgrunden anser vi det oklokt med en folkomröstning i frågan.
Den som förstår vad de menar kan väl skriva något i kommentarsfältet.

Jag tycker att det är tråkigt att S-V-KD-BP inte vågar lämna över detta beslut till medborgarna i Botkyrka. Jag är ärligt talat själv ingen stor förespråkare av folkomröstningar men i denna stora fråga där de två alternativen är så tydliga och att det finns en stor opinon i Tullinge så anser jag det solklart att en folkomröstning ska genomföras.

Här hade man ett gyllene tillfälle att bli av med frågan en gång för alla men istället väljer man att ge de missnöjda Tullingeborna ytterligare vatten på sin kvarn gällande missnöjet med hur Botkyrka styrs.

Nu är ju detta i många och mycket en kvasidebatt då det i vilket fall kommer att bli en folkomröstning. Tullingepartiet håller på att samla in namnunderskrifter för en folkomröstning och jag är helt övertygad om att de kommer att få in de 6000 namnunderskrifter de behöver för att väcka frågan i kommunfullmäktige. Då kommer stödet från Folkpartiet, Tullingepartiet, Miljöpartiet och Moderaterna vara mer än tillräckligt för att driva igenom frågan om folkomröstning.

Så det är bara att hålla ut lite till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar